Muistitesti

Muistihäiriöiden varhaisvaiheen seulonta- ja arviointi (60 min.)
Hinta 120€

Huolestuttaako muistiasiat? Varaa aika muistitestiin.

Käytämme muistihäiriöiden varhaisvaiheen seulontamenetelmänä ja jatkotutkimustarpeen arvioinnin välineenä amerikkalaista CERAD-tehtäväsarjaa (CERAD= Consortium to Establish a Registry for Alzheimer´s Disease). Se on Suomen muistitutkimusyksiköiden asiantuntijaryhmän suosittelema.

CERAD- testi on laajempi ja tarkempi kuin terveysasemilla yleisesti käytössä oleva MMSE-testi (Mini-Mental State Examination), sisältäen myös osia siitä. Testin tekemiseen varataan aikaa tunti ja testiin voit tulla ilman lääkärin lähetettä.

Milloin on hyvä hakeutua muistitestiin?

  • epäilet tai läheisesi epäilevät muistin heikentymistä
  • unohtelet itsellesi tärkeitä asioita tai sinulla esiintyy muistiaukkoja
  • huomaat toimintakyvyssä heikennystä tai käyttäytymisessä muutosta

Moni asia voi vaikuttaa muistiin ja CERAD-testistön tarkoitus onkin erotella normaaliin ikääntymiseen liittyvät muistin ja kognitiivisten toimintojen muutokset lievän Alzheimerin taudin muutoksista.

Alzheimerin tauti pyritään toteamaan usein muistihäiriön perusteella jo ennen kuin henkilön itsenäinen selviytyminen on varsinaisesti heikentynyt. CERAD-tehtäväsarja on hyödyllinen tällaisen lievän, mutta ennusteen kannalta vakavan, kognitiivisen heikentymisen arvioinnissa. Alzheimerin tautiin, joka on yleisin etenevä muistisairaus, on olemassa oireenmukaista lääkehoitoa, jolla oireita voidaan lievittää ja taudin etenemistä hidastaa. Hoidosta on eniten hyötyä taudin lievässä vaiheessa.

muistihäiriöt
muistihäiriöt

Myös normaaliin ikääntymiseen liittyvät kognitiiviset muutokset usein huolestuttavat. CERAD-tehtävistä on apua eroteltaessa ketkä ovat aiheettomasti huolestuneita ja kenelle tiiviimpi seuranta olisi jatkossa tarpeen.

CERAD-tehtäväsarjan tulokset voidaankin luokitella kolmeen ryhmään:

  • tarkemmat tutkimukset ovat heti aiheellisia
  • tilannetta on syytä seurata uusintatutkimuksella
  • muistihäiriöitä aiheuttava sairaus ei ole todennäköinen

Olemme rekisteröityneet Suomen Alzheimer-tutkimusseura ry:n CERAD kognitiivisen tehtäväsarjan käyttäjäksi. Testin tekee siihen koulutuksen saanut muistihoitaja ja psykoterapeutti Jaana Kinnunen.

Testi tehdään kahden kesken, jotta minimoidaan häiriötekijät. Testi ei vaadi sinulta ennakkovalmistautumista, mutta ajankohta kannattaa varata niin, että vireystila on hyvä ja olet syönyt sopivasti ennen testiä. Testi on luotettavin yli 55 -vuotiailla.

CERAD-testi on mahdollista tehdä myös kotikäyntinä Vihdin, Kirkkonummen, Lohjan ja Karkkilan alueella erikseen sovittaessa. Tällöin hintaan lisätään 45 € ja kilometrikorvaus 0,53 €/km (v.2023) yli 5 km ylittävältä matkalta.

Muistihoitaja
Jaana Kinnunen-LANUPE
Jaana Kinnunen-LANUPE

muistihäiriöiden varhaisvaiheen seulonta, muistitesti Nummela, Espoo, Leppävaara, Cerad muistitesti, missä tehdään muistitestejä, muisti huolestuttaa, olenko muistisairas, onko minulla Alzheimerintauti, muistitutkimukset, muistihoitaja, Nummela, Espoo, Leppävaara