meta pixel
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
acf-field-group
terapeutti
acf-field

Vuodet vaihtuu – perusarvot säilyy!

Jaa artikkeli

LANUPE PUU

Vuodet vaihtuu – perusarvot säilyy!

Vuosien vaihtuminen ei muuta sitä tosiasiaa, että meidän ihmisten perusarvot eivät järky. Turvallisuus, lähimmäisenrakkaus, henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat mm. arvoja, joista haluamme pitää kiinni. Kriiseissä, kuten nyt tämän pandemian aikana, tämä vielä korostuu entisestään.

Vuodet vaihtuu – perusarvot säilyy! 1Se, miten kukin ymmärtää nämä olennaiset arvonsa, vaihtelee. Jollekin esim. lähimmäisenrakkaus tarkoittaa kaikkia ihmisiä maan päällä, joillekin rajatumpana vain omaa ydinperhettä. Vaikka käsitämme perusarvojen merkitykset eri tavalla ja ponnistelemme ymmärtääksemme niiden eroja, jatkuvaa työtä yhteisten arvojen ylläpitämiseksi tarvitaan. Näin yhteiskuntamme pysyy tervehenkisenä ja kiinteänä maailman melskeissä. Eläköön ihmisten erilaiset arvot! Niistä opit sinäkin, jos haluat! Kunnioita siis erilaisuutta!

”Perusarvojen sisällöt ovat erilaisia yksilöittäin…”

Terapiatyössäkin on erittäin tärkeää muistaa se, että niin me työntekijät kuin asiakkaammekin ovat varustetut yksilöllisillä, erilaisillakin arvoilla. Jokainen meidän perusarvoistamme syntyy ajan kanssa lapsuudesta alkaen ja muokkautuu ajan kanssa myönteisempään suuntaan…mikäli itse niin tahdot. Perusarvojen sisällöt ovat erilaisia yksilöittäin ja se asettaa haasteita enemmän tai vähemmän ymmärtää niitä. Jos et kykene näkemään sanojen taakse, ts. arvojen sisältöjen merkityksiin, joista ei välttämättä ammatillisissa kohtaamisissa puhuta, mutta jotka ovat merkityksellisiä, et myöskään onnistu työssäsi riittävästi.

Onkin tärkeää pyrkiä käyttämään kaikki mahdolliset taidot, jotta kohtaamamme ihminen käsittäisi viestimme oikein ja ymmärrettävästi. Näin tapahtuu, jos sanasi, ilmeesi ja eleesi ovat sopusoinnussa toisiaan tukemassa. Silloin ei vastaanottajalle välity ristiriitaista tulkintaa ja väärinymmärryksen vaaraa. Tulee viestiä luottamuksesta myös syvällisellä kuuntelulla. Empaattinen ote jämäkällä ”mausteella”. Ja olet aidosti läsnä! Se on ammattitaitoa!

”…olo on täynnä eustressiä…”

Kokemuksesta sinä tiedät, että onnistuneen terapiakohtaamisen jälkeen olo on täynnä ns. eustressiä, eli myönteistä stressiä. Mitä enemmän tällaisia myönteisen stressin kokemuksia syntyy, sitä paremmin voitte te kumpikin. Henkisesti ja fyysisesti. Onnistumisen kokemukset ruokkivat jatkossa yhä laadukkaampia kohtaamisia.

Tasapainoista mielen vuotta 2022 / Hannu-Pekka Sinervä

Liity postituslistallemme ja saat ensimmäisten joukossa tiedon uusimmista blogikirjoituksistamme.

Voit milloin tahansa poistua postituslistaltamme lähettämällä viestin ”Poistu” osoitteeseen info@lanupe.fi.